piątek, 25 marca 2011

Chleb wieloziarnisty

przepis na ten chlebek dostałam od sąsiadki, a ona ma go od koleżanki, nie znalazłam w internecie takiego przepisu, więc go zamieszczam. jest miękki, mokry, długo zachowuje świeżość i świetnie się kroi. jego największą zaletą poza smakiem oczywiście, jest to, że można go przygotować bez zagniatania, bez mikserów i robotów. tutaj do przygotowania ciasta wystarczy po prostu łyżka.

Do dużej miski wsypać:
1 kg mąki krupczatki pomniejszony o 1 szklankę
1 szklankę mąki żytniej
3/4 szklanki płatków owsianych lub innych
3/4 szklanki ziaren np. dynia, słonecznik, lub orzechy, śliwka
1 czubata łyżka soli

W drugim naczyniu rozpuścić 10 dag drożdży w 0,9 l letniej wody (woda nie może być gorąca bo drożdże nie zadziałają), dodać 1 łyżkę cukru.
 Wlać to do miski z mąką i dokładnie wymieszać (można łyżką, można też oczywiście mikserem, jak to woli).
Odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia (uwaga bardzo szybko rośnie).
Dwie blachy (keksówki ok.10x27cm) wysmarować margaryną, wlać ciasto do 3/4 wysokości blachy i piec w piekarniku 30 min w 220 stopni, następnie 30min w 200 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić chlebki na 10 min, dopiero wyjąć i wyłożyć z blach.
Kroić dopiero po wystudzeniu bo popęka w środku i się zrobi gniot

*chleb po upieczeniu ma twardą skórkę, ona zmięknie jak chleb wystygnie i będzie się świetnie kroić
*ciasto na chleb ma dość rzadką konsystencję, tak ma być, dzięki temu fajnie się go miesza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz