czwartek, 24 marca 2011

3 bit

zastanawiałam się od czego by tu zacząć i mój wybór padł na to przepyszne i proste ciastko, które zapewne większość z was zna i lubi, niewymagające piekarnika. od jakiegoś czasu na pytanie do potencjalnych gości co im upiec do kawy pada odpowiedź "3 bita".  jest bardzo słodkie, ale jeśli użyjecie do polewy czekolady gorzkiej słodycz zostanie trochę złamana. ciasto to się zawsze udaje i nie zsycha się bez przykrycia. przepis zaczerpnięty z bloga o-pysznym-jedzeniu A teraz przepis...polecam.

Składniki :
  • 7 paczek herbatników (ok. 70 sztuk)
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 0,5 l mleka
  • 2 śnieżki
  • 2/3 kostki masła
  • 300ml śmietany 30 lub 36% (lepsza 36%)
  • kakao, polewa lub czekolada na wierzch

Przepis jest na małą blachę na ok. 16 herbatników. Mleko skondensowane ugotować wcześniej przez ok. 2,5 godziny na karmel (puszka ma być cała zanurzona w wodzie). Ostudzić. Gotową masę kajmakową można na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie w celu lepszego rozsmarowania potem na ciastkach.
Budynie ugotować w pół litra mleka, ostudzone zmiksować z masłem (dodając do ubitego na puszysto masła po łyżce zimnego budyniu).
Śmietanę ubić ze śnieżkami (można też dać śmietan-fix zamiast śnieżki, ale lepiej się ubija ze śnieżkami).
Na niedużą blachę wyłożyć papier pergaminowy lub folię (będzie lepiej potem wyjąć ciasto z blachy). Ułożyć herbatniki (4x4, około 16 herbatników na spód), potem masa budyniowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, śmietana, herbatniki, polewa lub czekolada rozpuszczona z 2 łyżkami śmietanki kremówki (można też nie dawać ostatniej warstwy herbatników i polewy tylko posypać bitą śmietanę startą czekoladą lub kakao- ja tak robię jak nie planuję przewozić ciasta lub dawać gościom na wynos ;-)). Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin aż herbatniki zmiękną. Najlepsze jest następnego dnia lub później... o ile uda się ocalić jakiś kawałek od ciasteczkowych skrytożerców.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz