Składniki :
- 7 paczek herbatników (ok. 70 sztuk)
- puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l mleka
- 2 śnieżki
- 2/3 kostki masła
- 300ml śmietany 30 lub 36% (lepsza 36%)
- kakao, polewa lub czekolada na wierzch
Przepis jest na małą blachę na ok. 16 herbatników. Mleko skondensowane ugotować wcześniej przez ok. 2,5 godziny na karmel (puszka ma być cała zanurzona w wodzie). Ostudzić. Gotową masę kajmakową można na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie w celu lepszego rozsmarowania potem na ciastkach.
Budynie ugotować w pół litra mleka, ostudzone zmiksować z masłem (dodając do ubitego na puszysto masła po łyżce zimnego budyniu).
Śmietanę ubić ze śnieżkami (można też dać śmietan-fix zamiast śnieżki, ale lepiej się ubija ze śnieżkami).
Na niedużą blachę wyłożyć papier pergaminowy lub folię (będzie lepiej potem wyjąć ciasto z blachy). Ułożyć herbatniki (4x4, około 16 herbatników na spód), potem masa budyniowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, śmietana, herbatniki, polewa lub czekolada rozpuszczona z 2 łyżkami śmietanki kremówki (można też nie dawać ostatniej warstwy herbatników i polewy tylko posypać bitą śmietanę startą czekoladą lub kakao- ja tak robię jak nie planuję przewozić ciasta lub dawać gościom na wynos ;-)). Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin aż herbatniki zmiękną. Najlepsze jest następnego dnia lub później... o ile uda się ocalić jakiś kawałek od ciasteczkowych skrytożerców.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz